Hari Raya : Kenangan Terindah

 
By 16 September 2009
SHARE :

Was there anything about Hari Raya which you could never forget?

I got a few …

The Long Balik Kampung Trip

I still remember the time we drove all the way from Taiping to Gombak using the old road. There was no highway back then and the whole trip took about 6 to 8 hours. Very tiring for my dad. For us. it was fun regardless whether there’s a lori balak in front or not. I still remember the huge cassettes, I think the size is about triple the current one. My dad used to play songs from the Beatles and Elvis Presley. On the way back from KL we always stop for a picnic by a waterfall somewhere. I can’t remember exactly where or the name of the place. Small car with basic functions but it was fun. At night I would be the one sleeping on the speakers at the rear window while my sisters sleeps comfortably on the soft car seat.

Now, my kids would scream if we get stuck in a traffic jam even when there’s a DVD player in the car.

Meriam Buluh, Bunga Api and WAR!

My cousin and I were bad boys back then. You know, boys will always be boys, no matter what. There would be war on the night before Raya. It was us against the neighbor across the road. Dush! … Dush! .. Kaboom! and then you would hear.. “Juan …. Sepol, buat apa tu” ha..ha.. I don’t know what our parents would do to us if any of us or our friends got hurt but we were lucky most of the time.

We get to keep our fingers :) !

Duit Raya

This is the best part of Hari Raya. We would assemble as a group, relatives, cousins and friends, and start moving. Visiting house to house as the first day Raya ritual. We only get a small amount compared to the money our relatives gave us but being with friends was the best part especially when deciding who should make the first move as none wanted to. All were scared to say the Salam, “kau lah, tadi aku dah, ni turn kau pulak” .. “alaa .. rumah lepas ni lah baru aku … aku kenal rumah ni, anak dia cun, satu sekolah ngan aku pulak tu .. malu ah” … but once invited in, all were eager to leave.

Main objective : Duit Raya :)

Masak Dodol

My late grandfather would upah us with firecrackers to help him to stir his dodol. Ni original ni, masak dodol dalam kawah dengan kayu api. Sesiapa tak biasa, mesti berpeluh-peluh. Nowadays, I don’t think anybody would do this in KL anymore. Al-Fatihah to Atuk Hamzah, semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang-orang beriman. Amin.

Do you have any Raya experienced that you would like to share? Atau ada sesiapa nak post kenangan terindah malam pertama? :)

p/s
This was originally posted in my old blog.

 
  • dAzz says:

    aku terkenang kalo dulu ade gak la aku dapat kad raya 2-3 keping. Tp kalo skrang ni mmg takde dapat nyer. hehe..

    Reply
  • inertz.com says:

    Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin…

    Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pelawat inertz.com.
    Puasa tinggal berapa hari aje lagi kan. Kira masing-masing dengan mood raya dah ni.
    ……

    Reply
  • KNizam says:

    dulu balik from melawati kl to jasin melaka pun hassle giler. siap2 pening2 semua. hehe :)

    - – - – -

    selamat hari raya aidilfitri 1430h
    maaf zahir batin. hehe :)

    Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
    Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
    Suasana hari raya walau di mana pun jua
    Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa

    Reply
  • abdfatah says:

    meriam buluh memang gempak sakan kalo dah start perang. siap bertanding sapo yang lawan paling kuat melotup. silap haribulan habis semua jari kaki tangan.

    jangan main meriam buluh…

    Reply
  • abdfatah says:

    selamat hari raya. maaf zahir batinzz

    Reply
  • I always hear the balik kg trip from babah and the story of how cool you are tido kat belakang,hahahaha. Selamat hari raya ayong!

    Reply
  • zool says:

    Kenangan terindah :-

    1) balik kampung – sekarang ni tak merasa lagi..
    2) Gi umah member – sekarang dah kurang.. aku pun segan nak gi umah diorang..
    3) Duit raya – gila apa dah tua nak dpt duit raya.. duit raya pun aku tak bagi.. kedekut kan..
    4) Gi umah awek – tahun ni planning sekali tak jadilah..’

    eh tak yah tulis byk2 ni bukan blog aku..
    Minta maaf bebanyak wan… Selamat Hari Raya

    Reply
  • azwan says:

    @dAzz
    aku masih menerima kiriman kad raya dari kenkawan, tapi tahun ni hanya 2 keping

    @inertz
    Selamat Hari Raya :)

    @KNizam
    Sekarang dah ada highway, mudah … tapi jam lah pulak.

    @abdfatah
    jari tangan aku cukup kesemuanya, alhamdulillah.

    @Aida
    I am the coolest brother, right?

    @Zool
    nak balik beraya di kampung senang aje. Nak cari awek, pastikan mak bapak dia ada kat kampung lagi :)

    Reply
  • samdaddycool says:

    Semenjak 2 menjakniaku sibuk meniaga je, terutama minggu terakhir (esp malam raya)..

    p/s – rindu zamanraya waktu kanak-kanak dan remaja..

    Reply
  • [...] Akhir kata aku harap korang semua berbahagia selalu di samping keluarga tercinta. Semoga Aidil Fitri ini membawa 1001 kenangan terindah. [...]

    Reply
  • inertz.com - September 17, 2009

    Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin…

    Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pelawat inertz.com.
    Puasa tinggal berapa hari aje lagi kan. Kira masing-masing dengan mood raya dah ni.
    ……

  • Salam Aidil Fitri | Blog.Azwan - September 8, 2010

    [...] Akhir kata aku harap korang semua berbahagia selalu di samping keluarga tercinta. Semoga Aidil Fitri ini membawa 1001 kenangan terindah. [...]

Add Comment